Mooi nieuws voor de literatuur: Peter Terrin heeft de AKO Literatuurprijs gewonnen met Post mortem. deBuren feliciteert hem uiteraard van harte! Terrin schreef in 2009 het Radioboek Voor de lieve vrede. Zijn citybook De ware toedracht (over Turnhout) lees je op www.citybooks.eu.
De
jury van de AKO loofde Terrin als volgt: 'In deze tijd waarin wij
zoeken naar houvast en waarin de media steeds meer ons leven
construeren, kiest de jury voor een auteur die de liefde verklaart aan
de literatuur. Welk houvast kan de literatuur nog bieden als het noodlot
toeslaat en de camera draait? Post mortem beantwoordt die vraag.'
Terrin was eerder al twee keer genomineerd voor de AKO. Hij haalde het dit jaar van Arnon Grunberg (De man zonder ziekte), Mensje van Keulen (Liefde heeft geen hersens), Anton Valens (Het boek Ont), Elvis Peeters (Dinsdag) en Stephan Enter (Grip).
Zojuist bereikte ons het onverwachte en droevige bericht dat schrijver, dichter en jazzpianist J. Bernlef is overleden. deBuren herdenkt hem als een veelzijdige auteur en een warm mens. Met La promesse schreef hij een sterk Radioboek. Ruim een jaar geleden was hij hoofdgast bij deBuren in de reeks IM en droeg voor zichzelf een In Memoriam voor dat u hier kunt lezen en hier bekijken als video.
In het Franse Le Baroux is zondagmorgen schrijver Ivo Michiels
overleden. Hij werd 89 jaar oud. Michiels - geboren als Henri Ceuppens -
maakte vooral naam met experimenteel werk, zoals Het boek alfa. Ivo Michiels zou op 8 januari 2013 negentig jaar geworden zijn. Op die datum zal postuum zijn laatste werk Maya Maya,
op 8 september voltooid, verschijnen. Voor
deBuren schreef hij het Radioboek Amandine of de duizend brieven van liefde. Het werd op 22 september 2007 opgenomen in zijn huis in Frankrijk, waar hij sinds 1979 woonde
Ivo Michiels debuteerde in 1946 met de dichtbundel Begrensde verten. Zijn eerste romans schreef hij in traditionele stijl. Via de symbolische roman Het afscheid (1957) evolueerde hij in 1958 met Journal brut, waarvan in 2001 het laatste deel verscheen, naar het experimentele proza. Vanaf Alfa (1963), het eerste deel uit de vijfdelige alfa-cyclus
en inmiddels een klassieker, kan hij worden beschouwd als een
formalistisch schrijver die alle kenmerken van het traditionele verhaal
terzijde schuift om tot een tekst te komen die een rechtstreeks contact
met de lezer creëert.
Michiels was ook op filmgebied zeer actief met onder meer Meeuwen sterven in de haven en Een vrouw tussen hond en wolf. Hij werd vele malen bekroond in binnen- en buitenland en was achtereenvolgens redactiesecretaris en directeur van het Nieuw Vlaams Tijdschrift. In 1990
ontving hij de Emile Bernheim-prijs voor zijn gehele oeuvre. In
1993 ontving hij het eredoctoraat van de Katholieke Universiteit
Brussel en hij was ook erelid van de Koninklijke Academie voor
Nederlandse Taal- en Letterkunde.
De Antwerpse auteur Jeroen Olyslaegers bracht de opvolger uit van zijn veelgeprezen roman Wij. In Winst (uitgeverij De Bezige Bij Antwerpen) is een kunsthandelaar op weg alles te verliezen wat hij liefheeft. Zijn kansen lijken te keren wanneer hij wordt uitgenodigd een tentoonstelling te organiseren in Berlijn. Samen met zijn ex-vrouw en zijn zoon stort hij zich in de lange nacht van een door apocalyptische extravanganza en kale machteloosheid verdeeld Berlijn. Het hoofdpersonage Donald speelde eerder al de hoofdrol in Olyslaegers' Radioboek God straft snel.
Olyslaegers schreef ook twee citybooks. Over Oostende schreef hij Een andere wang, waarin het hoofdpersonage geconfronteerd wordt met de rauwe kantjes van de kuststad. In Hier begin je opnieuw kruipt de schrijver in de huid van een vrouw op (be)zoek in Utrecht.
De Constantijn Huygens-prijs 2012 is toegekend aan Joke van Leeuwen. De schrijfster van een groot aantal kinderboeken wint de oeuvreprijs die de Jan Campert-stichting jaarlijks uitreikt, ter waarde van €10.000 (lees meer).
Joke van Leeuwen is op 24 september 60 jaar geworden en dat viert deBuren op 10 oktober in De Literaire Loketten van het Vlaams Parlement met een voordracht, een gesprek, een laudatio én taart! Iedereen welkom!
Joke van Leeuwen schreef het Radioboek De vork als mens en het Radioboek voor kinderen Een vlieg met een beetje verstand.
In juli en augustus publiceert De Morgen wekelijks een citybook
in een aparte literaire katern. Tien Vlaamse en Nederlandse schrijvers
over tien interessante steden. Ontdek hier wanneer je de verhalen van
Jeroen Olyslaegers, Saskia de Coster, Stefan Hertmans, Marjolijn
Februari en nog zes andere auteurs in je krant kunt lezen!
Aflevering gemist? Geen probleem, via onderstaande links kun je de bijlagen downloaden als pdf!
Overzicht:
4/7 – Mauro Pawlowski over Lublin – Na zdrowie, brave Belg!
11/7 – Saskia de Coster over Skopje – Honderdveertig kilo liefde
18/7 – Bart Van Loo over Chartres – Sluiertijd
25/7 – Simone Lenaerts over Graz – Een schijn van tijd
1/8 – Anna Luyten over Boekarest – De weg van de mier
8/8 – Stefan Hertmans over Tbilisi – De messenmaker van Tbilisi
15/8 – (feestdag, geen krant)
22/8 – Gerda Dendooven over Grahamstown – Een perfect plan - Verhalen uit het land van de Zwartmens
29/8 – Jeroen Olyslaegers over Utrecht – Hier begin je opnieuw
5/9 – Peter Holvoet-Hanssen over Oostende – De missie in Oostende
12/9 – Maxim Februari over Turnhout - Ondergrondse fuifzaal
De bezoekers van Daarkom, het Vlaams-Marokkaans culturenhuis in Brussel, worden vanaf nu op een fijne selectie citybooks en Radioboeken getrakteerd op www.daarkom.be!
Deze zomer organiseerde deBuren een wedstrijd om een city trip naar je favoriete citybooksstad te winnen. Uit de talrijke mooie, onverwachte, grappige, ontroerende en creatieve inzending kwam is de winnaar gekozen: An Vandermeulen overtuigde ons met haar inzending over een verloren én gevonden boek en gaat binnenkort naar Lublin. Lees haar inzending hier.
Na de veelbelovende blogberichten die francofiel Bart Van Loo tijdens zijn residentie in Chartres de wereld instuurde is nu ook zijn citybook Sluiertijd klaar. Met een been in het gips trotseert hij de kronkelige straatjes, denkt aan pendelbusgedichten, gipshaiku’s en poule au pot, en ziet een bonte reeks historische figuren uit de rijke geschiedenis van de stad opduiken.
Sluiertijd staat in de originele Nederlandstalige versie op www.city-books.eu, en is daar ook gratis downloaden als e-book. De door de auteur zelf voorgelezen tekst komt binnenkort als podcast online, evenals de Franse en Engelse vertalingen.
Op 7 juni 2012 kreeg dichter Peter Holvoet-Hanssen de Arkprijs van Het Vrije Woord uitgereikt. Hij wint de prijs vanwege zijn inzet om het vrije woord naar alle lagen van de bevolking te brengen “en de wijze waarop hij de poëzie toegankelijk maakt voor iedereen”.
Eerder dit jaar verscheen Antwerpen/Oostende, een stads- en zeegedichtenbundel met teksten en gedichten van Holvoet-Hanssen, waaronder zijn citybook De missie in Oostende, en geïllustreerd met stadsgedichtontwerpen van Jelle Jespers en foto’s en tekeningen van Jo Clauwaert.
Lees hier de speech van Peter Holvoet-Hanssen die hij gaf bij de prijsuitreiking. Deze tekst werd ook opgenomen in de speciale brochure die de Arkprijs uitgeeft ter gelegenheid van de prijsuitrijking.